Slováci môžu cestovať do Turecka už bez víz

20.08.2013 Bratislava

Bratislava/Ankara (TASR) – Slováci už na cestu do Turecka nebudú potrebovať víza. Túto novinku dnes po stretnutí so svojím slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom oznámil turecký prezident Abdullah Gül. Gašparovič je na oficiálnej návšteve v Ankare.

"V pondelok sa táto otázka prebrala v Rade ministrov. Pred niekoľkými minútami som dostal návrh na zrušenie víz a ja som ho podpísal, takže od tohto momentu je vízová povinnosť pre Slovákov zrušená," vyhlásil Gül s tým, že rovnakú ústretovosť očakáva od slovenskej strany.

"Toto rozhodnutie pán prezident podpísal v mojej prítomnosti s veľkým úsmevom. Očakával som to a som veľmi rád, že sa moja predstava naplnila," uviedol Gašparovič. Slovensko liberalizuje vízovú povinnosť pre Turecko, cesta sa zjednoduší napríklad podnikateľom, študentom, športovcom alebo vedcom.

Gašparovič: SR je pre Turecko rovnocenným vedeckým a obchodným partnerom
Ankara 20. augusta (TASR) – Slovensko je napriek svojej malej rozlohe a iba 5,5 miliónom obyvateľov zaujímavým a vedeckým a obchodným partnerom pre Turecko, kde žije 75 miliónov ľudí. Uviedol to v Ankare prezident SR Ivan Gašparovič počas vystúpenia na pôde Ústavu pre výskum vesmírnych technológií (UZAY), ktorý je súčasťou Rady pre vedecký a technologický výskum Turecka (TÜBITAK).

"Sme porovnateľní a rovnocenní najmä v inováciách, vyspelých technológiách, vedeckom výskume a v schopnosti aplikovať najnovšie výsledky vedecko-technického výskumu do priemyselnej praxe," konštatoval Gašparovič.

Vyzdvihol celý rad spoločných aktivít a konkrétnej spolupráce. Jedným z nich bolo napríklad slovensko-turecké vedecké fórum v Gebze v októbri 2012, na ktorom sa dohodol výskum nových materiálov. Slovenská akadémia vied (SAV) na financovanie troch spoločných projektov v nasledujúcich troch rokoch už uvoľnila 360.000 eur.

Ďalší priestor na vzájomnú kooperáciu medzi SAV a TÜBITAK vidí Gašparovič v oblasti bezpečnostných systémov pre plynovody a ropovody. "Slovenská veda dosiahla svetovo uznávané výsledky aj v medicínskej oblasti. Sme pripravení odovzdávať vám naše vedecké poznatky a spoločne ich ďalej rozvíjať," povedal. Za nádejnú označil aj strategickú spoluprácu pri výrobe kovového horčíka z magnezitu. Ten sa považuje za zelený kov 21. storočia a má obrovskú perspektívu v automobilovom priemysle.

Slovensko má záujem o zriadenie Slovensko-tureckej komisie pre vedecko-technickú spoluprácu ako aj Slovensko-tureckého centra pre vedu, výskum, inovácie a obchod so sídlom v Istanbule.

Viceprezident TÜBITAK Necati Demir ozrejmil, že UZAY je jedno z dvadsiatich oddelení TÜBITAK-u. Inštitút sa zaoberá predovšetkým výskumom a realizáciou týchto poznatkov v praxi. Pripomenul, že Turecko minulý rok investovalo do výskumu a vývoja päť miliárd eur.
 

Vyberte región